tirsdag 10. juli 2012

Seilet som ikke ville ut..

Ja, så har det altså skjedd...seilet sitter fast...hæ?!..

Seil kan tydligvis sitte bom fast, jassså...sier Åse matros.

Seilet kan normalt sveives ut og inn som en rullgardin, og det ruller seg som regel fint rundt inne i masta, men neida, ikke i dag. Seilet sitter ubehjelpelig fast, heldigvis sitter seilet fast inne i masta, og sitter ikke ute i vinden, det hadde vært krise!

Vi forsøker å rulle det ut en meter, men så klumper det seg inne i masta slik at det sitter dønn fast. Ferske som vi er så har vi ingen erfaring på hvordan man løser en slik floke. Det er jo ikke noe skikkelig krise siden vi fremdeles har genoa og motor, men det hadde vært fint å få fiksert det slik at vi hadde hatt to seil i ferien. Vi ligger nå på Kjerkøy og skal en tur mot Strømstad, nå med en båt som er "halt".

Vi førsøker å innhente råd fra et båtforum på nett, siden det ikke er noen båter i nærheten av oss som kan bistå. For vi har, som vanlig, funnet en plass helt for oss selv..... hehehe..
Hyttefolka på land morer seg sikkert over oss som haler og drar og forsøker å få ut det helvetes seilet. Til slutt er vi så slitene at vi må ha en pause og rådslagning. Åse foreslår at vi skal vente litt, men jeg vil ha det seilet ut, NÅ! Åse påpeker at det er meldt en del vind i ettermiddag, og vi er jo ikke helt sikre på at, hvis vi får det langt ut, får vi det da inn igjen?? Godt poeng...

Nei nå ble vi varme gitt..


Første råd fra ekspertisen lyder: "prøv i alle fall ikke å vinsje ut seilet" eeeh..vi har allerede vinsjet til vi ble lilla i hodet begge to, så det rådet kom en time for sent..tackar tackar..
Så er det vist bare å riste, dra, lirke, løfte bommen, sjekke spiler, stram storfallet, stamme uthalet..ja det mangler ikke på gode ideer. Med all lirking og draing så har det ramlet ut et par spiler fra seilet, det lover ikke så godt..... tror vi... og legger de pent på dekk.

Vi finner ut feilen til slutt, vi har rullet inn seilet som en hvilken som helst rullgardin, proffe seilere som vi er, host.. Det viser seg nemmelig at et seil med fulle vertikale spiler ikke er det samme som en rullgardin, merkelig nok :) Seilet har blitt rullet inn litt skjevt, slik at spilene ikke har kommet inn vertikalt inn i åpningen på masta. På den måten tar de opp utrolig mye plass, samtidig som presser seilet ut inne i masta og dermed gjør det nesten umulig å få det ut.  Vi forsøker å holde igjen på innhalet samtidig som vi drar ut og inn flere ganger. Vi vet ikke hvor mye slike ting tåler av belastning og hva som eventuelt kan ryke først..

Nå er vi helt tomme for energi, og Victor er helt enig i at vi må ha en pannekakepause for å få i oss noen raske karbohydrater før vi fortsetter.

Så setter sommerværet en stopper for videre forsøk for denne gangen, det blåser hatter og høy og vi går i dekning i kahytten.

Victor samler in til maritim middag