søndag 29. juni 2014

Dag 60 - Gräsänka i Namur


Idag flyger Tom till Norge för att hämta Lillmatros och den numera auktoriserade piratgutten Victor som ska vara med på rövarståt genom Frankrike och jag är båtvakt = gräsänka.

Kapten har lämnat en diger "to do lista" och förhållningsregler över det dygn han är borta och ratten är nermonterad.
Jag låter honom husera runt och håller god min i elakt spel. Min, helt inofficiella, lista över saker och ting som matrosen planerar att göra i främmande hamn och utan kaptens närvaro är klar och listorna är kanske inte helt lika;-) 

Strandsatt ombord?

Slit och släp....

I "tvättstugan" är det uteslutande män som tvättar idag!? Hmm... verkar som det finns en del förutfattande meningar hos undertecknad. 
En sliten och bedagad man som uppenbart bott i sina kläder under avsevärd tid tvättar sitt andra ombyte med kläder som han förvarar i en sliten plastpåse. Pensionerade män kommer med veckotvätten i ordentliga tvättsäckar. En far och hans son tvättar arbetskläder och en man i kamouflagefärgade byxor och kortklippt militärisk frisyr har en stor resväska med sig, full med så prydligt ihopviken smutstvätt att man häpnar och samtliga är väldigt hjälpsamma. De växlar pengar för mig, förklarar på franska hur tvättmaskinen och torktumlarna fungerar  och ger mig dessutom tips på tvätt och tork temperaturer:-) Märkligt, de måste tro att det är första gången jag satt foten i en tvättstuga:-)

Tvättstugan i Namur

Efter slitet i tvättstugan :-)

Jag hade planerat en rejäl shoppingrunda också men kapten visste när han skulle lämna skutan - på en söndag ja. 
Detta innebär söndagsstängt för alla chica butiquer jag hade tänkt att gå lös på och dessutom lyser bankomater med sin frånvaro och med 20 euro på fickan kommer man inte särskilt långt.

Lika bra att cykla hem igen. Det blir en lugn hemmakväll i båten med ljudbok Doppler av Erlend Loe och jag passar på att länsa kaptens förråd av Snickers i stället. 

Lästips från gräsänka i Lamur