tirsdag 17. juni 2014

Dag 48 - The Trip Adviser tourists

Idag ekar det tomt i kylskåpet och vi behöver tvätta. Det är bara att kränga på sig ryggsäckarna och cykla iväg till närmaste butik x 2 gånger. När man är på långresa med båt är de vardagliga hushållsgöromålen lite omständligare, kräver mer planering och tar längre tid i anspråk men tiden äger vi ju  :-)

Under eftermiddagen är planen att bli Trip Adviser tourists vilket innebär att man till punkt och pricka, utan några avsteg, följer en snitslad rundtur via iPhone. En "Low budget"  variant på en guidad tur helt enkelt. :-)


Vi trampar iväg till Jordaan och här är det på sin plats plats att skriva lite om Holland och cykling.

Holländarna och deras cyklar är oskiljbara, det är inte bara ett transportmedel utan verkar vara en livsstil. 
Det bor 16 miljoner människor i Holland och det finns 18 miljoner cyklar! I Amsterdam stjäls det 80 000 cyklar varje år varav 25 000 hamnar i en av de otaliga kanaler som binder samman stan. 
I början känns det som man cyklar med livet som insats men om håller man sig så långt till höger som möjligt och håller tempo så verkar det trots allt fungera.



Här är en liten introduktionsvideo om cykling i Amsterdam.




Vi kommer fram helskinnade till Jordaan även om jag tappar bort maken i cykelvimlet vid ett tillfälle som cyklar betydligt mer holländskt än jag, det vill säga snabbt och aggressivt. ;-) 


Jordaan var tidigare Amsterdams arbetarkvarter och är en pittoresk och charmig statsdel i utkanten av citykärnan och dess turiststråk.

Trång gång till gömd trädgård

Vi promenerar över broar och längs trånga gator och prång, kikar in i hemliga trädgårdar som är gömda oaser innanför kanalhusens fasader.

Vi tar en kaffe och Amsterdams bästa äppelkaka på ett mysigt kafé och guidas varsamt vidare förbi kulturella sevärdheter av Trip Adviser.

Doften av cannabis blir tydlig när vi passerar någon av kvarterets otaliga coffieshops men det lastar vi inte guiden på Trip Adviser för. :) 

The strongest chains are those of unity












Kvällen avslutas med en härlig libanesisk middag på byn.