torsdag 14. august 2014

Dag 106 - Den första är också den sista

Guster gästhamn
Stilla och soligt men en känsla av antågande höst

Lämnar en stilla gästhamn vid 9-tiden. Idag är målet Travemunde och därmed är själva kanalresan slut.   

Vi har haft en fantastisk fin resa på Europas inre vattenvägar där vi sett mycket och lärt oss ännu mer och nu är det dags för avslut. 

Nu skall masten på, Sothis skall bli en hel segelbåt igen och vi ska ut på havet. Det kommer att bli ovant eftersom vi varken haft vind eller vågor att tampas med på nästan 3 månader. 

Vi har fem slussar kvar och vi ser oss numera som rutinerade då vi slussat oss igenom 100-tals slussar i fyra länder där få såg lika ut. Ingen av besättningen känner ett akut behov av att gå på toa längre inför varje sluss. :-) 

Vi kan de upplysning och varningsmärken som kantar kanalerna och jag bläddrar inte längre som en tok i CEVNI handbook for European Waterways Regulations. 
Vi sliter fortfarande med att det skall vara en röd stake on the right bank när floden rinner nedåt eller var det tvärtom tro!?;-)

Vi har respekt för tung kommersiell trafik och dess skickliga skeppare och är numera van vid att ha 5 meters marginal utan att få hicka i rena förskräckelsen.

Vi har färdats på grunda slingrande och smala kanaler med betande kor, bräkande får och fågelsång som enda sällskap och med överhängande risk att få sjögräs i både propeller i hängande på rodret. 

Vi har åkt på stora breda floder med virvlande med och motströmmar och massiv tung kommersiell trafik i hög fart. 

Vi har sett så många små charmiga byar och stora vackra städer men också kanaler kantad med tung industri. 

Kanalprojektet är, när dagen är till ända,  utfört och avslutat och visst finns det ett stråk av vemod när vi lämnar den sista slussen innan Lybeck...för vem vet när vi slussar igen.

 Den första slussen blir också de sista....

Dags att stuva undan slussrepen!


16.37 klappar vi till kaj vid Böbs werft och kanalresan är definitivt slutförd.