tirsdag 24. juni 2014

Dag 55 - Gullkaffe og nytt hår

't Bassin
I 't Bassin sover man godt og lenge, havnen er en stille oase midt i byen kun avbrutt av fontenen som våkner en gang i timen. Skarpøye er oppe tidlig å nyter morgensolen i cockpiten uten maset fra kapteinen. Når solen er på sitt høyeste bestemmer skarpøye seg for en liten sving til frisøren for å få en mer enhetlig farge på sveisen. Kapteinen blir i båten og tar litt forefallende arbeid. 

Det er alltid litt som skal gjøres og i dag står følgende på agendaen:

Rosa mann som kveler en rød svane
Vi har en bærbar VHF som vi bruker til å kalle opp sluser med, denne har en ATIS funksjon som vår stasjonære VHF ikke har. Jeg ønsker meg et fast sted å ha den bærbare slik at den ikke ligger og slenger i cockpiten. Løsningen blir litt borrelås som holder den fast i nærheten av styreposisjon
Done!

Vi har montert et solpanel før vi dro, sammen med dette monterte jeg en regulator som styrer strømmen fra panelet og inn på batteriet. Denne kontrolleren har et uttak for forbruk også samtidig som den lader batteriet. Tanken er at vi kan få ladet f.eks. mobiltelefoner under seilas uten å belaste batteriet. For at dette skal bli mulig må jeg montere et 12v uttak til lighterplugg. Done!

Kjøkkenklut på hjul
I forbifarten til søppelkassa i byssa merker jeg en litt sur lukt i nesehøyde. Jeg snuser meg frem til kjøkkenkluten som henger til tørk der. Den må nok kokes før den får ben å gå på.
Done!På dørken ser jeg at det er hybelkaniner her og der, så jeg tar den ny innkjøpte støvsugeren og koster det sammen i en haug. Ja, den har ikke rare sugeevnen den støvsugeren til 10 Euro, den støver mer enn den suger.
Done!

Og sånn går no dagen.. 

Jeg koker litt kaffe siden skarpøye sikkert er sliten og kaffetørst etter en lang dag med å finne en frisør. Når hun endelig kommer med sitt nylakkerte hår ser hun ikke et dugg sliten eller kaffetørst ut. Nei da, hun fant den mest eksklusive salongen i Maastricht hvor belgisk kaffe i gullkopp med liten kake inngikk i klippingen....hvor mye kost.....glem det, jeg vil ikke høre det, men fin ble hun :)
Dyyyyyr kaffe..
Er det rart jeg liker meg best langt ute på havet.

Vi sykler rundt på måfå for å bli litt kjent i byen og finner mange fine plasser. Sentrum er også delt i to av elven Maas som vi for tiden seiler på. Vi sliter som vanlig med å finne en matvarebutikk og etter å ha sett ørten butikker som bare selger sjampo så finner vi en bortgjemt matbutikk og ølen er sikret.
Skarpøye ser etter om det er klart

I morgen skal vi sluse ut fra 't Bassin og kjøre på Maas frem til Liege i Belgia. Men før vi kommer så lang må vi merkelig nok klarere båten inn i Belgia, og få en Cruising permit et såkalt MET-nummer, byråkratiet lenge leve. Her er det nok mange strenge menn men nypressede uniformer som skal se alvorlige ut,
før vi får lov til å seile videre. Noen Euro i "gave" skulle hjelpe på humøret ifølge en guide vi har lest. Vi får se i morgen om det er nødvendig, når de ser en Svensk båt så tenker de vel at her blir det ikke stort.

PS. 
Vedrørende skarpøyes kritiske blogg fra i går, så må kapteinen til sitt forsvar si at det er en kapteins plikt å se velstelt ut. At det dukker opp bagatellmessige hindringer underveis skal ikke hindre den daglige rutinen. En tømmerstokk i vannet kan man ikke forlange at en kaptein skal se mens han utfører den vanskelige styringen av skipet. Det en kapteins rettighet å være spontan i valg av hvilken side han ønsker å legge til med, skarpøye burde kunne lese situasjonen på forhånd, hva skal man ellers med en matros/utkikk.
Banken har tatt sitt.

God natt.