tirsdag 20. mai 2014

Dag 20- Gennakern

Dag 19
Lämnar Burgstaaken klockan 9.05
N 54.24.66 Ö 11.11.46
Östlig vind 3-4 ms
Sol och molnfri himmel
Lite dis


 
Vi är nöjda med vårt uppehåll i Burgstaaken och ivriga att komma vidare. Intar en snabb frukost innan vi lossar förtöjningarna. 
Sjörövare i sikte
Vinden stabiliserats i nord östlig riktning mellan 3-4 ms och idag är det perfekta förutsättningar att för första gången låta vår gennaker  lämna sin strumpa och komma ut i vinden. Kaptenen är ivrig och förväntansfull och ja..... gennakern är vacker! 
Följande timme ägnas åt att strama och släppa efter, ändra vinkel och kurs, släppa ut och hala in för att optimera vår segling och till slut seglar vi fortare än vinden och vi antar att vi gjort någon rätt i alla fall :-)

Det enda som hörs är vågskvalpet och autopilotens monotona pipande, besättningen tystnar och låter tystnaden tala för sig själv.
Havjomfru i nöd, NOT!
Tingens tillstånd känns rätt och när jag ska beskriva känslan med ord så lyckas jag inte, kanske skall tillståndet inte kläs i ord utan bara få vara precis som det är....

Just nu är vi en självförsörjande enhet, vinden för oss framåt och solen laddar båtens batteribank.


Jag är lite nyfiken på hur man får ner denna enorma ballong och kapten TROR att det bara är att dra i det blå repet...... :- )
Tom säger detta i en retsam ton eftersom han vet att jag gärna vill ha kontroll på tillvaron men jag får nöja mig med svaret. När vinden ökar till 7 ms och vi närmar oss Travemunde tar vi in gennakern, som utan problem  hamnar i sin strumpa igen. :)
Stooor gennaker
I Travemunde skall båten avmastas på Böbs werft och vi ska påbörja vår resa på kanalerna. Detta är ju något helt nytt och nu får vi andra utmaningar:) Spännande!!

Inloppet till Travemunde är minst sagt trafikerat av segelbåtar med fulla segel, fiskebåtar, motorbåtar, passagerarfärjor, bilfärjor, enorma lastfartyg och så vi. Hittar en ledig plats på en brygga bland myller av båtar och vi bestämmer oss för att chansa och ligga kvar trots att vi inte vet om bryggan är privat eller tillhör något varv. I morgon börjar jakten på Böb och hans kumpaner!