fredag 16. mai 2014

Dag 16- Porten till Europa och Möns klint

Lämnar gästbryggan kapell & Annat vid Limhamn klockan 9.05
Nordvästlig vind 3- 4 ms
Sol och lite kyligt i vinden
Sätter kurs söderut.

Passerar porten till Europa klockan 9.27
Bron
Lite för näraHavet ligger som en spegel men kontinuerlig koll på AIS är ett måste i dessa farvatten. Vi har inte lust hamna mitt i havets rondell, ytterligare en variant av en separationsled där fartyg kommer från alla fyra vädersträck.


Vinden ökar till 4-5 ms och kapten vill hissa storseglet för att få en uppfattning om bommen påverkas av vårt nya kapell. Jag förstår hans tankegång men är tveksam om storseglet skall ut. Bakom denna ovilja ligger ett litet agg och tråkiga erfarenheter mellan oss och storseglet.... 

Utan att gå in på närmare detaljer har storseglet ibland inte kommit ut som det ska och har trilskats ordentligt när det skulle in. 

Nåja, vinden är loj och kapten är envis och har bestämt sig för att storseglet skall ut..... 
Och det kommer ut, i alla fall halva seglet innan det krullar sig i toppen. 
Kapten svär, hotar och ber men storseglet har bestämt sig idag.... Det skall INTE ut!!
Vindmöller i havet kyler ner oss

Det är bara för matrosen som än en gång blir uppgraderad till styrman, att styra skutan mot vinden så att kapten under högljudda förbannelser i en aldrig sinade ström, ruskande i bom och fall och frenetisk vevande äntligen får in seglet igen. 

Bullens pilsnerkorv och en öl dukas snabbt fram för att stabilisera manskapet innan vår pålitliga genua hissas. Vi glider fram mellan 4 och 5 knop, solen värmer och tystnaden lägger sig som balsam för själen. Det enda som hörs är vågskvalpet vid fören.
Kapten spelar schack på sin iPad och jag bloggar. Livet är vilsamt. 

Landskapet vid Möns klint är imponerade, vita kalkklippor reser sig mer än 100 meter lodrätt mot himlen och sägnen berättar att många sjömän räddades undan västliga stormar i lä av klipporna.

Möns vita kalk klippor

Anländer vid halv sju tiden till stilla hamn på Klintholms marina. Ankarpilsner med spagetti och köttfärssås fixas till hungrig besättning medan Elton John sjunger för oss i bakgrunden. Sammanfattningsvis ännu en härlig dag i livet...

Klintholms Marina hamn