onsdag 15. mai 2013

Det är inte bara bara att styra en skuta...........

Vi bestämmer oss för när vi ser solen lysa in genom hyttens ventil att det är dags att segla vidare idag. Planerad rutt över yttre Oslofjorden till Bolerne som tidigare var ett militärt område men som numera är öppen för allmänheten. Tre vackra öar som också tydligen har en unik botanisk fauna.


Seglatsen blev härlig över fjorden med "skarp slör från babord halsar" ( sista meningen fick jag lära mig i skipperens cockpit-guide) :- ) och dagens reflektion utgår från när man tar över rodret....
Det är soligt, vind mellan 6- 9 m/s, segel är hissade och och verkar vältrimmade då vi gör ca 7 knop, GPS fungerar perfekt och det är bara att styra mot nästa way point och trots detta är det inte bara bara att styra en skuta!!!
En fin dag over Oslofjorden

Du befinner dig i stort sett ensam på fjorden men ett kryssningsfartyg som genom kikaren uppfattas som en prick i horisonten ena minuten kan ca fyra minuter senare vara en helvetets stor båt som håller samma kurs som du själv har.

Du har vindar som plötsligt tar en annan riktning som varken yr.no, SMHI eller sjörapporten sagt ett ljud om.

Du ser bojar med eller utan flaggor, klot eller kryss som betyder att du har fiskeredskap som ligger på din kurs och då är frågan, vilka är överseglingsbara och vilka är INTE överseglingsbara???

Du upptäcker fiskebåtar som ligger still eller förflyttar sig långsamt och naturligtvis ligger din kurs i linje med fiskebåtens akter och där du kan räkna med att det finns en trål hängande och du vet att du alltid har väjningsplikt för kommersiell trafik.

Du är ouppmärksam 10 sekunder och ett vindkast eller den sjunde vågen som tydligen är större och mer oberäknelig får dig ur kurs....

Vindindikatorn som visar vart vinden kommer ifrån måste du hela tiden ha ett öga på samtidigt som du får kasta ett getöga på GPS för att se att du håller kursen samtidigt som du har koll på horisonten samtidigt som du parerar ett oväntat vindkast samtidigt som du funderar på...........

Under segelHur lång tid det rimligen kan ta för en kapten att pissa!!!!
Nä som sagt, det är inte bara bara att styra en skuta......
unik botanisk fauna.Sothis alene på Bolærne