torsdag 19. juni 2014

Dag 50 - Amsterdam-Rijnkanaal

Amsterdam Sixhaven 
Mulet och lite kyligt i luften

Idag har vi varit ute och rest i 50 dagar. Jag får verkligen tänka efter vilken veckodag det är och fråga inte om jag har koll på dagens datum för det har jag inte :-) 

Idag kastar vi loss från ett grått och småkallt Amsterdam. 
Amsterdam är i mångt och mycket en märkligt stad och är ju starkt förknippat med den liberala inställningen till både cannabis och prostitution. Det är lätt att bli provocerad när man ser den fria försäljning av "lätt narkotika" som sker helt öppet på de otaliga coffieshops och den öppna sexhandeln där unga kvinnor i underkläder dansar i skyltfönstren i "The red light district" men Amsterdam är också otroligt vackert med alla sina kanaler och gamla byggnader och spännande med sin kulturella mångfald där du kan äta gott från världens alla kök. Det är en fantastisk stad att cykla i, när man väl lär sig att hålla tempo och hålla till höger. 

 Vi sätter idag kurs österut och har bestämt oss för att ta den trafikerade  
Amsterdam - Rhine kanalen som leder till floden Waal  och vidare till byn Nijmegen som skall vara en trevlig stad. 
Härifrån till evigheten?
Och ja... kanalen är starkt trafikerad och kanalen ser oändlig ut. Vi håller oss tätt intill " the right bank" för att hålla oss ur vägen så gott vi kan för all kommersiell trafik. 

XXL lekter

 Under dagen tar vi oss igenom 2 slussar, modell större 350 x 24 meter. Och detta är STORA slussar och idag i sällskap med tre STORA tankers och då känner man sig ganska liten!! Vid varje sluss har besättningen också utvecklat en gemensam ovana, ett ofantligt stort behov att gå på toaletten, ju större sluss desto mer akut blir behovet :-)Slussningen går bra men kapten noterar att det är en del vågor inne i slussen som vi inte haft tidigare, och propellström från manövererande läktrar som definitivt påverkar styrningen.En punkts förtöjning i slussen
Det verkar dock som vi har hittat ett sätt att balansera båten längs väggen som passar för oss men jag citerar herr Abrahamsson "Genom att vara väl förberedd och inte slappna av kan man undvika många problem. Den bästa lärdomen får man genom att prova på" 

Jo jag tackar, vi övar för fullt och att slappna av i en jättesluss finns inte på världskartan!! 

Står i valet och kvalet om vi ska fortsätta färden när vi kommer ut på älven Waal men antalet fartyg som kommer från alla håll i kombination av blåst, regn och hunger avgör! Vi lägger till vid marinan De Waal vid byn Tiel. 
Greklandinspirerad kycklinggryta kommer snabbt på bordet och det är precis vad besättningen behöver efter 8 timmars arbetsdag på kanalerna :-)

Dagens rutt