tirsdag 17. juli 2012

Och så fick vi på grund...

Efter ett par tre dagar i Strömstad med Göstases goda X- large räkmacka och en kall Staropramen på kajen, kärt besök av dotter, syster och väninna med vin och party är det dags att kasta loss igen.

böljebanden
Dagens seglats är planerad till Jungfruland men sjön är krabb 10 - 11 m/ s och ökande. Upptäcker att båten inte är ordentligt sjösäkrad så det brakar till nere i båten när skåp öppnas och glas och tallrikar rumlar runt vid extra stora böljor. Lillmatrosen som tittat på tv under avfärden kommer upp i cockpiten, påtagligt grönblek i ansiktet och hinner påpeka att han har glömt att sätta på sig " böljebanden"
( sjösjukeband med plastkula som stimulerar punkt på
handledens insida, fungerar faktiskt och det är inte så noga om det är placeboeffekt för min del ) innan han bestämmer sig för att mata krabborna utanför Kosteröarna.
matar krabborna

Kapten bestämmer sig för att ändra kurs till Tisler där det skall finnas ett OF boje ( Oslofjordens friluftsråd ) Efter svabbning av båtens skrov och lite mat och vila sätts kursen mot Herføl.

Gästbryggan är fullbelagd men vi hittar en liten bukt norr om Herføl. Vi har dessvärre inget papperskarta över området och plottern visar inget djupmått vilket borde skärpt vår uppmärksamhet. Vi upptäcker en fin bukt där det redan ligger en relativt stor motorbåt och bestämmer oss för att köra en liten rekognoscering tur. Kapten skickar upp matrosen i fören för att hålla utkik efter orent farvatten men dessvärre hinner matrosen inte varna för det grund som båten i stark ström är på väg emot innan det brakar till. Men med min kaptens fantastiska kontroll med spaken lyckats han genom ett trollslag rista oss loss från stenarna och utbrister samtidigt att " utkiken må få seg större briller" ( Ovan beskrivning av kaptens teknik när det gäller hantera spaken tar jag inte ansvar för och kaptenens åsikt att jag behöver större glasögon är betydligt överdrivet ) ;- )
Båten ankras upp på svaj där vi vet att vi har många meter under kölen och sill lunch serveras i cockpiten innan vi ankommer Skärhallen som blir vår hamn för natten.......

Skader på roder


Dagens lärdom:
Sjösäkra ordentligt så du inte riskerar att bli ihjälslagen av konservburkar med lapskaus eller köttbullar i gräddsås som flyger runt ur skåp som inte är låsta om du måste ta dig ner i båten under färd.
Den jolle som vi har med oss på släp är ju inte så dum att använda för rekognoscering ;- )
och glöm inte " böljebanden" Victor ; - )