torsdag 24. juli 2014

Dag 85 - Moselle

Piraten
Tuol havn ligger mellom to sluser og om morgenen er det som vanlig et aldri så lite rush kl 09.00 da slusene åpner. Vi roer ned og jeg får en omvisning i nabobåten Nini fra Sveits. Båten, som ligner en lekter, har han bygget selv og den er laget helt i aluminimum. Dette er helt klart en nevenyttig kar hvor ingenting virker vanskelig eller umulig. Båten er full av smarte løsninger og god plass samtidig som den er tilpasset et liv på kanalene. Dette er forøvrig den andre båten han bygger og alt han var misfornøyd med på den første er nå utbedret. Man kan se båten på youtube.

Utsikt over Moselle


Vi forlater vårt korte opphold på Canal de Marne au Rhin og sluser ut på Moselle. Moselle er stor og dyp og her føler vi oss hjemme. Slusene på denne delen er betjente og det tar betydlig lengre tid å sluse da vi må vente inn flere båter før de starter slusingen.

Vi bruker ca 8 timer å komme fram til Pont-a-Mousson som har en utmerket gjestehavn og en koselig by med det man måtte trenge. Vi tilbringer natten her før vi fortsetter mot Metz i morgen tidlig.

Torget i Pont-a-Mousson

God natt!

Dag 84 - Natthamn i Toul

Pagny sur Meuse
Gästbrygga vid kanalen
Sol och varmt.

Idag startar vi tidigt efter en god natt sömn. Vi har 17 km, som inkluderar en kilometer lång tunnel och 11 slussar innan vi anländer till vår planerade natthamn i Toul. Tidigare obehag i samband med långa trånga mörka tunnlar är som bortblåst. Exponering a la KBT verkar ha god effekt! ;-) 
Idag får vi också sällskap genom tunneln och genom hela slusstrappan med en stor cruisaren från Nederländerna. 

Tour de France har satt sina cykelspår i Toul
Mellan sluss 25 och 26 i Toul ligger gästhamnen med fina flytbryggor och en glasskiosk till piratens stora förtjusning.
Vi äter lunch innan vi beger oss på upptäcksfärd i stan som verkligen överraskar mig i positiv riktning. Här är det där "typiskt franska" som jag letat efter, ett vackert torg med omkringliggande små kaféer där man tar en snabb liten kopp expresso innan man ilar vidare med baguetten under armen. :-) 


I byn finns en gigantiskt katedral som tydligen blev sönderbombad under andra världskriget och ett omfattande restaureringsarbete pågår fortsatt 40 år senare! 
Jag är egentligen inte så intresserad av kyrkor eller andra sakrala byggnader. I regel får storslagna och religiösa byggnadsverk att känna mig liten och obetydlig och frågan är om det är meningen. Jag vet inte om det är storleken, ekot innanför kyrkväggarna, den upphöjda predikstolen eller den råa kalla fukten som bidrar??
"Klosterträdgården"
Det är dock märkligt att det trots den höga takhöljden fortsatt är skrämmande lågt i tak i många avseende. 
I anslutning till kyrkan finner vi en väldigt fin trädgård med vacker samplantering av blommor, örter och grönsaker. 
Maken älskar också kulturella sevärdheter
Det som är överraskande trevligt i Frankrike är framförallt det franska folket och dess otroliga artighet. Man hälsas alltid med bonjour Madame och ett leende hos bagaren, slaktaren, på supermarket och på kaféer. Och även om merparten inte kan eller kanske inte vill prata engelska så svarar och förklarar de på franska med ett leende och det funkar för mig. 
Alla förutfattade åsikter om snorkiga fransmän som vägrar prata engelska är härmed reviderade och det är ju alltid skönt när ens fördomar kommer på skam. ;-) 

Gårdagens blogginlägg av kapten om riktigt otrevliga båtägare som saknar all ödmjukhet och tar alltför stor plats både bildligt och bokstavligt och som får blodet att svalla hos mig är, tack och lov, sällsynta. Den minst sagt osympatiska damen ser jag i ögonvrån när de anländer till hamnen men vi väljer inte varandra som grannar denna natt. Puh!
Dagens båtgrannar, ett äldre par, är så vänliga att de ger bort sin Gardenakoppling för att vi skall kunna fylla på vatten. På vår andra sida har vi ett par som kommer från Österrike.
Mannen berättade att han byggt sin kanalbåt själv och att paret använde båten som en permanent bostad sedan ett antal år tillbaka. De tillbringade flera månader om året på kanalerna i Europa. Lät som ett härligt tillvaro tycker jag:-)

På kvällen går vi på fransk restaurang som fått höga poäng enligt tripadviser men nej, jag är fortsatt inte övertygad om förträffligheten i det franska köket. 
Med risk att låta som en besserwisser är det inte särskilt stor kokkonst att servera exakt samma tillbehör till en tournedos och grillspett av lamm där ett av tillbehören är små gröna ärtor och morötter från en burk!
Excusez moi!

Pirat och lokförare I Toul
Yr har lovat fortsatt vackert väder och i morgon fortsätter vi vår resa vidare och jag ser fram emot Moselfloden som skall vara otroligt vacker.