fredag 27. juni 2014

Dag 58 - Konsten att undvika en timmerstock

Huy Port de statte
Soldis,  vindstilla 

På väg till Namur
Kastar loss vid 10 tiden och sätter kurs mot Namur.
Drömt om slussning i natt och är förberedd och taggad att ta mig an de belgiska slussarna igen. Kom igen bara! ;-)
  
Både natur och slussarna tar sig verkligen upp under resan till Namur. Kanalerna slingrar sig mellan den skogsklädda bergskedjan Ardennerna, det är ett vackert och dramatiskt landskap och de två slussarna är en barnlek om jag nu ska våga uttrycka mig så vanvördigt. 
Grönt ljus där vi bara glider in i sällskap med två andra fritidsbåtar, slussas upp 4-5 meter i sakta mak och utan strömmar och fortsätter vidare. :-) 

Rutten idag är för övrigt en ganska avancerad körning med många svingar och tät yrkestrafik så kapten överlåter ansvaret gällande styrning och navigering till mig.
Jag får av en händelse också ett tillfälle att undervisa kapten hur man kan köra runt flytande timmerstockar, det gäller bara att ha utkik och svänga antingen till babord eller styrbord ;-) 
Kaptenen har naturligtvis åsikter och denna gången gnäller han om att dieselförbrukningen ökar markant om matrosen svingar FÖR mycket! 
Bon appétit
Lägger till längs kanalkanten mitt i byn och idag har vi midsommar ombord, vi har äntligen kommit ihåg att köpa in alla tillbehör som behövs för en riktigt svensk traditionell midsommarlunch. 

Och i kväll får vi norskt besök från Belgien, och det ser vi verkligen fram emot! 

Namur