tirsdag 3. juni 2014

Dag 34 - On the road again


Yatchhafen Hannover 
Sol, varmt och stilla

Idag kastar vi loss!!
Vi släpper förtöjningarna och säger Auf Wiedersehen för denna gången.

- Toms tand är fixad, våra räddare i nöden, Olga och Fritz, tror att den halva tanden skall hålla resan ut, vi håller tummarna!
- Vi har bunkrat upp båten med färska grönsaker och frukt, das rindfleisch, das bier und das sauerteigbrot:)
- Vatten och bensintankar är fulla och besättning är mer än redo för nya kanaler och främmande hamnar!

Vi kommer att ta rutt nummer tre för att se så mycket som möjligt av Nederländerna som skall vara ett fantastiskt land med otaliga vackra kanaler att färdas på. 
Amsterdam är en av resans höjdpunkter men vi har många mil och framförallt många slussar innan vi är där så låt oss inte gå händelserna i förväg:)

Matrosen har intagit viloställing
När vi lämnat Hannover bakom oss är vi snart ute i ödemarken igen. Kanalerna slingrar sig genom gröna lummiga omgivningar och fåglarna kvittrar. Vi noterar karlar som metar under broarna och en och annan cyklande turist längs kanalvägen och hela scenariot är VÄLDIGT rogivande. 

Det enda som får oss att lämna vår halvliggande viloställningen är när vi får möte med någon stor läkter men även det har hittills varit helt odramatiskt. De känns nästan som gamla bekanta när vi hejar på varandra när vi möts....

Vissa broar och elledningar på botten kan också få oss att höja medvetandegraden något eftersom autopiloten löper amok och ändrar riktning totalt och båten börjar gira från den ena kanten till den andra som en vals i otakt. 

Lyssnar hellre på Camilla än matrosen ja..
Kapten styr med knäna och lyssnar på ljudbok och är inte öppen för verbal kommunikation (föredrar han att lyssna på Camilla Läckberg!? Ha!!) och jag försöker lära mig tyska glosor och särskilt glosor och uttryck som är
användbara i slussarna! 
" Snälla, vi är bara en liten liten sportsboat från Sweden som bara vill slussas på någon sätt!? Can you help us Please Bitte schön?" 

När man skall lära sig ett nytt språk skall man tydligen börja med att notera ord som är samma på olika språk, cognates, och därefter hitta ord som är samma men har en helt annan betydelse, false friends. 
Matrosen är seriös...
Lätt som en plätt alltså! 
När jag som bäst försöker vara seriös i mitt pluggande utbrister min make plötsligt "sie fräulein haben grosse brot"

Inte visste jag att han var så språkkunnig!! 




Vi kör över älven Weser, märkligt



Dagens natthamn blir staden vid staden Minden. Viadukten som är den första i världen som passerar över en flod och i detta fallet, Weser, blev sönderbombad under kriget vilket förstörde förbindelsen till den viktiga Mittelands kanalen. 









Bitte shöön?
Vi har också börjat ta kort på ankarplatser där vi FÅR ligga för det finns många undantag!