lørdag 21. juni 2014

Dag 52 - Ankringsplats

Nijmegen Lindeberghaven
Sol och varmt
3-5 ms

När vi vaknar efter 10 timmar sömn är det sol och varmt och vi behöver både det ena och det andra efter gårdagens slit uppför floden Waal. 

Herre vad många olika oliver det finns!
Idag är det marknad  i den vackra staden Nijmegen och vi passar på att bunkra upp båten med fräscha grönsaker, holländskt vällagrad ost som vaccumförpackas på plats och oliver som tilltugg till den obligatoriska  ankarpilsen till dagens skeppare.

Slit och släp, aldrig är det någon annat.
Måste tillstå att jag gruvar mig lite till att åka ut på floden Waal som enligt European- Waterways, som jag läser idag, beskrivs som " very demanding"
Kapten erkänner i ett svagt ögonblick att han kanske möjligtvis läst något om flodens svårighetsgrad innan vi gav oss ut på floden igår med han är absolut inte säker!! Jäkla karl! ;-) 

Men enligt författarinnan till "Ta rodret kvinna" som för övrigt är kaptens favoritbok, så är mod en muskel som behöver tränas upp så det är bara att ge sig iväg.
Tröstar mig själv med att det faktiskt bara ett stycke flod  som förvisso är strömt som tusan och bara en sluss som skiljer oss från Waal-Maas kanalen som tar oss vidare söderut ....så go go go!

Om ca 10 dagar skall Tom flyga och hämta Victor i Norge. Vi "gleder" oss väldigt till att han skall komma ner och tillbringa sommaren tillsammans med oss. Det blir spännande för Victor och vi behöver en matros extra! 

Här var det gott om fästpunkter
Vi passerar floden Waal utan att behöva köra zick-zack mellan läktarna och det tackar vi särskilt för, slussas vidare till Waal - Maas kanalen där vi möts av en ljuvligt lugn och behaglig kanal och matrosen sänker axlarna igen. 


Medan vi i sakta mak glider genom landskapet pratar Tom och jag om vi saknar något som vi har tillgång till hemma och i så fall vad. 
Maken saknar ett stabilt internet och en liten skrivare och jag håller med och dessutom saknar jag Bregott! Light hysterin verkar utbredd i Europa och f-n vet vad du brer på smörgåsen. Inte är det äkta smör i alla fall. 

Efter en stund när kapten tagit en runda till i skallen utbrister han att han; 
"Savner muligheten og ligge på svaj og slippe forholde seg til andre folk" 

En för övrigt typisk kommentar från min man och vad händer? 
Jo, vi hittar en liten fin bukt vid Leukermeer där vi ankrar upp :-) 
Sothis för ankare och 1 meter under buken

En fantastisk dag på kanalerna avslutas med lasagne i solig cockpit. 


Dagens rutt