søndag 18. mai 2014

Dag 18 - Den gestikulerande hamnkaptenen i Gedser

Klintholm marina på Mön
Vind 4-5ms nw
Grått
N54,57,10
Ø12,27,79
Kl 09.05

Regn på väg
Lämnar Mön och Klintholms Marina för denna gången men vi kan mycket väl tänka oss återkomma igen. Vädret är grått men ganska milt. Genua hissas som stödsegel då vinden ligger mellan 4-5ms. 
Spridstake sätts för att öka seglingsytan eftersom vinden kommer från norr men detta ger ingen skillnad i fart men kapten tycker ju det är roligt att experimentera lite så han får hållas :) 


 


Ett stilla regn kommer vid halv ett tiden, men enligt radarn vräker det ner öster om oss. Vinden minskar och det börjar fladdra i genuan, bara att ta in den igen.
Köttfärssås och spagetti står på menyn som dagens lunch. 
Sjömil efter sjömil rullar på mot vår destination för idag. Pulsen är långsam....
 
Lite för långsam puls kanske?Farten är högre en djupet
När vi närmar oss Gedser öser regnet ner, infarten till hamnen är visserligen markerad med röda och gröna stakar men det lyser smaragdgrönt på bägge
sidorna om den markerade rännan.
Det är 90 cm på barbord sida och 20 cm på styrbords sida så här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Pulsen är nu lite högre!

Vi kommer tryggt in i hamnen och ser tom gästbrygga, härligt!!
Inte så märkligt med tanke på att det är söndag tänker vi. Bara att välja och vraka plats..... Trodde vi ja!!!!
Det kommer plötsligt en man ut på en av bryggorna och han är misstänkt lik en hamnkapten. Mannen börjar vifta med händerna och hojta på tyska som jag inte kan, men såpass mycket fattar jag med hjälp av hans tonläge och kroppsspråk att vi inte är välkomna att lägga långside på något sätt utan hänvisas betydligt lägre bort i hamnen. Hjälpsam båtgranne hjälper oss med tampar i trång kajplats med 2 meter under kölen och berättar att man väntar in 80!! segelbåtar som deltagit i "Hessen regatta in Gedser"

Denna hamnen var tom när vi kom

Då går det upp ett ljus för mig. Jag hade ju noterat ett antal gröna pilar på AIS, likt simmade spermier i en stor klunga som alla hade kursen mot Gedser och jag får också en annan förståelse för hamnkaptenen. 

Hamnen fylls upp snabbt
Efter ca 10 minuter börjar alla slags segelbåtar  komma in i hamnen som snabbt fylls upp till bristningsgränsen. 
Tänk om vi kommit någon timme senare i en trång hamn med 80 stora segelbåtar, kapten ryser vid tanken! Verkar som någon är med oss på resan och det tackar vi för. 

Om ni därute därute planerar en seglats till Gedser 18-19 maj så följ ett gott råd.... Var ute i god tid!! ;-)

Så var det fullt