torsdag 28. august 2014

Dag 120 - Du gamla du fria

Læsø
Vesterø havn
Sol och varmt
3 ms nordväst

Idag är vi trötta, vaknar inte förrän vid 9-tiden till en strålande fin morgon. Vattnet i hamnen ligger spegelblank och det är varmt i cockpiten. 
Læsø skall vara en väldigt vacker men väderutsatt ö, och jag skulle gärna spenderat mer tid här men eftersom vädret är bra och vindarna på vår sida så väljer vi att korsa Kattegatt till Sverige under dagens etapp.

Vesterø havn

Vi har en härlig segling med sol och vindar mellan 3-6 ms från nordväst och som vrider sig mot nord.
Autopiloten styr och besättningen ligger i sedvanlig viloställning med ljudbok i öronen och med varsin termos med kaffe i närheten. 
Foto från stabilt viloläge

Det är nästan lite märkligt att höra sitt modersmål när det kommuniceras via VHF. Man förstår vad folk säger och menar med en gång, känns som det var ett tag sedan:-) 
Det är också en skön känsla i det igenkännbara när vi närmar oss den svenska skärgården med sin granit och karga men vackra natur. 

Efter ca 48 sjömil och ca 7 timmar på havet lägger vi kursen mot en naturhamn vid Ingegärdsholmen, för att lägga till i en av kryssarklubbens bojar. Enligt kryssarklubbens matrikeln över ankringsbojar skall det finnas tre bojar och vi ser på långt håll tre master!
Vi blir lite missmodiga för vi är lite slitna och framförallt hungriga och vill gärna ha en natthamn. 
Men någon är tydligen med är med oss på resan för där ligger en fjärde boje som en ledig för oss:-)

SXK bojarna är fantastiska

Återkomsten till Sverige firar vi traditionsenligt med sill, rödlök, dansk motsvarighet till gräddfil och danska färskpotatis och sällan har det smakat bättre!

I morgon går färden vidare till "Di grå på Haugen"