lørdag 5. juli 2014

Dag 66 - Regn genom berg och dal

Frankrike Montherme
Gästbrygga längs kanalen 
Ösregn och grått men ganska varm.


Vaknar av att regnet smattrar på taket i hytten men det är varmt och gott i båten. 
Idag har vi en kort dagsetapp till Charleville-Mezieres och tre franska slussar. Det är bara för hela besättningen att kränga på regnkläder och sätta igång. 
Regnet är uthålligt och Yr lovar mer under helgen och under nästa vecka :-( 
Det är lite trist eftersom skutan får förstärkning av manskapet på måndag då min dotter kommer ner men inget vi kan påverka. 

Sådan far sådan son.


Tom och jag satte oss igår kväll och tittade igenom olika rutter och hur vi skall prioritera bland allt vi vill se och uppleva. 
Vi är båda helt eniga att vi vill ha god tid på oss för att segla längs Danmarks kust och över till Sverige-Norge. 
Vi vill inte stressa genom kanalerna, för att se så mycket som möjligt. Att stressa genom kanalerna är i och för sig tekniskt omöjligt;-) men det jag menar är att hinna med så mycket som möjligt på kortast tid så att man egentligen inte ser nåt.
Det är lätt att man hamnar i ett "prestationstänk" men det är inget vi vill prioritera denna resa. :-)

När man tittar på olika rutter genom kanalerna behöver räkna med både kilometer och antal slussar för att en någorlunda koll på hur lång tid man måste räkna med. 
Ta till exempel Canal a la Marne - au Rhin som visserligen bara 289 km lång men har 127 slussar där varje sluss tar i genomsnitt 20 minuter. 
Låt oss ta ett litet räkneexempel: 
127 slussar x 20 minuter = 2540 minuter =  ca 42 timmar!! 
Känns lite för mycket att spendera en dryg arbetsvecka i en sluss:-) 

Dessutom har just den kanalen 5 tunnlar, varav en är ca 5 km lång där man kopplas man ihop med tre andra båtar i en kolonn och dras genom tunneln av en elektrisk båt i en timme! Ehhh...tror inte de va!

Dagens tur går genom frodiga och lummiga omgivningar där ångan stiger ur de gröna bergen och vi slussar in till en väldigt fin by Charleville-Mezieres där vi skall stanna till måndag då dotter mönstrar på skutan:-) 
Arbetsplats och bostad för slussvakten?


Har du mere brød Åse? Endene er fortsatt sultne!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar